Održane radionice Eureka HUB – povezivanje i osnaživanje mladih za digitalnu ekonomiju

Održane radionice Eureka HUB – povezivanje i osnaživanje mladih za digitalnu ekonomiju

Dana 2.12.2023.  i 5.12 su održane Foto/Video praktikum i karijerna radionica, realizirane kroz projekt „Eureka HUB – povezivanje i osnaživanje mladih za digitalnu ekonomiju“, koji se realizirao uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan R. Hrvatske.

Eureka HUB projekt ima za cilj besplatno usmjeravanje i osnaživanje maldih u digitlanim karijerama, uz razmjenu znanja i iskustava sa kolegama iz IT industrije. U sklopu realizacije dijela projekta je nabavljena oprema za foto i video produkciju, te su napravljene karijerne radionice na kojima su se mladima predstavili karijerni putevi u digitalnoj ekonomiji, te je održano cjelodnevno druženje i posjeta IT tvrtkama u sklopu IBC centra u Mostaru.

Radionici je prisustvovalo zainteresiranih 13 sudionika iz srednjih škola, kojima se na uvodnom, radnom dijelu radionice prezentirao radni tok od fotografiranja proizvoda/scena, dizajniranja aplikacijskih sučelja u Adobe Photoshop i Figma alatima, kao i doživljaja VR okruženja.

U drugom dijelu su se mladima predstavile stručne kompetencije, digitalni radni alati, opisi i zahtjevi poslova i radnog mjesta za sljedeće radne IT uloge:  UI/UX dizajner, FrontEnd programer, BackEnd programer, voditelj digitalnih projekata.

Nakon radionice se obavilo i kratko druženje sa djelatnicima IT odjela i Infoherca, koji su u direktnom razgovoru opisivali svoj razvojni put do sadašnjeg radnog mjesta, te kratka oproštajna razonoda uz piće i stolni nogomet.

Kroz realizaciju projekta i nabavku tehničke opreme, Udruga STAP je za buduće radionice dobila prijeko potrebnu foto/video/audio opremu i sposobnost održavanje redovitih foto/video radionica, kao i stvaranja multimedijalnih sadržaja koji će se objavljivati na web portalu i društvenim mrežama. Polaznici su iskazali izuzetnu zainteresiranost za digitalne karijere i nastavak radionica, te je Udruga STAP odlučila da će od proljeća 2024., Foto/Video UX radinice održavati redovito. Predavač će biti Google UX Profesional certificirani dizajner sa preko 15 godina iskustva u digitalnom dizajnu i multimedijalnoj produkciji.

Projekt „Eureka HUB – povezivanje i osnaživanje mladih za digitalnu ekonomiju“ se realizirao uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan R. Hrvatske, kojima se od srca zahvaljujemo.