Svečano otvoren STEM centar izvrsnosti na SUM-u

Svečano otvoren STEM centar izvrsnosti na SUM-u

Na Fakultetu prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru svečano je otvoren STEM centar izvrsnosti. Učionica je opremljena novom didaktičkom opremom u skladu sa STEM standardima u sklopu projekta Enable BiH. Centar je otvorila direktorica za kvalitet i razvoj programa Save the Children Fatima Smajlović. „Cilj je da pospješi koordinaciju između svih ovih razina, između osnovnih i srednjih škola, fakulteta, poslovnih subjekata da bi ta suradnja proizvela dodatna znanja i vještine“, objasnila je Smajlović.  Učionica je opremljena s modernim multimedijskim stolovima koji uključuju sve priključke (struju, mrežu i USB) te 20 ergonomskih stolica.

Ima i pet računala koji se pokreću putem virtualizacijske platforme. Opremljena je i pametnom i magnetnom pločom, Ultimaker 3D printerom, laserskim printerom u bojij, SMart TV FHD. „Uvijek smo govorili da Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti vidimo kao svjetionik, kao nekoga tko povezuje i uvezuje sve nas koji smo određeni i usmjereni jedni na druge u ovoj društvenoj sredini gdje živimo i radimo, to želimo i nastaviti“, rekao je dekan FPMOZ-a prof. dr. sc. Mario Vasilj.

Studij informatike FPMOZ-a učionicu je implementirao u suradnji sa Save the Children u okviru projekta Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini / Enhancing and Advancing Basic Learning and Education in Bosnia and Herzegovina (ENABLE-BiH) kojeg podržava Agencija za međunarodni razvoj SAD-a (USAID), priopćeno je sa FPMOZ-a.