CREDO program

STEAM klub za djecu

Engleska skraćenica STEAM dolazi od riječi Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics. U STEAM spadaju područja prirodoslovnih i matematičkih znanosti, tehnologije, umjetnosti i inženjerstva. Ta područja su ključna za novu, kreativnu ekonomiju u digitalnom društvu. U znanstvenoj nomenklaturi i istraživačkoj tradiciji, skraćenica STEAM obuhvaćala bi područja prirodnih i tehničkih znanosti, te umjetnosti kao i obrazovanje u prirodoslovlju, matematici, tehnologiji i inženjerstvu, te umjetničkim disciplinama.

Nema većih prirodnih znanstvenika i inženjera od same djece. Djeca su prirodno radoznala i uče matematičke, znanstvene i inženjerske koncepte kroz igru. Osigurajte im kvalitetno okruženje u kojem djeca mogu koristiti svoju prirodnu sklonost za istraživanje, za izgradnju i priliku za postavljanje pitanja. I opet se sve svodi na vrijeme za igru.

Informiramo i ohrabrujemo sve roditelje da stvore okruženje za djecu koja potiču djecu da kroz igru uče, postavljaju pitanja na koje pronalazimo odgovor, da zajedno istražujemo  i uvažavamo različitosti u razmišljanju.

Zašto je STEAM obrazovanje važno? Prema izvješću web stranice STEMcoonnector.org, do 2018 godine, procjenjuje se potreba za 8,65 milijuna radnika iz domene STEM poslova.  Na trenutnom svjetskom tržištu rada postoji veliki nedostatak radnika sa STEAM potrebnim vještima – oko 75.000. STEAM poslovi ne zahtijevaju nužno visoko obrazovanje ili fakultetsku diplomu, već traže vještine nužne za 21. stoljeće.

STEAM obrazovanje je takoreći nužno, međutim ono nije jedino isključivo dovoljno. Važno je da djeca i mladi ljudi svih sposobnosti imaju pristup nepristranom profesionalnom usmjeravanju i podršci koje bi im pomoglo proširiti horizonte i razumjeti veliki raspon fascinantnih mogućnosti u karijerama koje su im dostupne, uključujući i one unutar STEAM industrije.

U našem CREDO STEAM kids klubu organiziramo različite treninge, radionice, predavanja, projekte i  kampove iz područja znanosti i tehnologija, inženjerstva, ojačavanja formalnih školskih znanja, te razlne umjetničke tečajeve i radionice. Sadržaji su prilagođeni uzrastima učenika.

ZAŠTO POSTATI ČLANO STEAM KIDS KLUBA

S - Science (Znanost)

Znanost je stvarni svijet koji nas okružuje – sunce, mjesec i zvijezd, zemlja, more, vrijeme, prirodna raznolikost, životinje i još mnogo toga. Ljudska znatiželja nam donosi nova saznanja i omogućuju nam bolje razumijevanje svijeta kojeg smo i sami dio.

E - Engeneering (Inženjerstvo)

Inženjeri planiraju i razvijaju raznovrsne stvari, od onih koje vidimo svaki dan, poput zgrada, cesta i mostova, pa do revolucionarnih u pogledu boljeg transporta, komunikacija i ekološki prihvatljivih proizvoda, uređaja i sustava.

M - Mathematics (Matematika)

Matematiku primjenjujemo svaki dan, u trgovinama, bankama, u obiteljskom proračunu. Stoga, ma koliko nam neprivlačna ponekad bila riječ matematika, razumijevanjem iste, olakšavamo si svakodnevni život.

T - Technology (Tehnologija)

Tehnologija je neizostavni dio naše svakodnevice, od televizora, računala, pametnih telefona, teleskopa, mikroskopa, pa čak do prvog kotača: Tehnološke inovacije su svakodnevna pojava i mijenjaju naš svijet mijenjajući potrebe za znanjima i radnim mjestima.

A - Arts (Umjetnost)

Umjetnost i kritičko razmišljanje su ključni za kreativnost. Kreativnost je bitan preduvjet za inovativnost. Inovativnost je bitna za prilagodbu i stvaranje radnih mjesta i novih industrija. Nove industrije i radna mjesta koja stvaraju su osnova našeg budućeg ekonomskog razvoja.